Traumer og chok – Støtte og samtaleterapi

Et chok kan være en udefrakommende hændelse, der ryster os i vores grundvold. Det kan være en pludselig rystende oplevelse som f.eks. et biluheld, overfald, nærdødsoplevelse eller lignende. Når vi oplever et voldsomt chok, kan vi få følelsen af at miste vores fundament. En choktilstand er defineret ved at hjernen starter en række processer, der kan ”fastfryse” chokoplevelsen i nervesystemet. Som chokramt kan man have fornemmelsen af, at faren altid er lige under overfladen. I værste tilfælde kan et voldsomt chok føre til posttraumatisk stress syndrom, hvor nervesystemet er i konstant beredskab – selv år efter chokket.

Traumatiske oplevelser

Traumatiske oplevelser kan ligge latent i vores bevidsthed og præge vores adfærd og emotionelle reaktionsmønstre. Det er desværre helt normalt at gå med et traume i en lang årrække – mange kan endda gå igennem et helt liv uden at konfrontere problemet. Et ikke-konfronteret traume kan føre til forringet livskvalitet f.eks. i form af angst, depression og ukontrolleret vredesudbrud. Når et traume ikke forløses, kan der opstå en distance til sig selv, pludselig føler man sig som tilskuer til sit eget liv, hvor egen glæde ved nuet og relationen til andre svækkes.

Ignoreres traumesymptomerne kan det ende med at blive endnu værre. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne og søge hjælp til at komme videre. Traumeramte kommer ofte til at forholde sig til symptomerne som en normal del af deres selv. Sådan behøver det ikke være. Et traume kan udspringe af en overbelastning fra tidligere i livet eller i barndommen.

Symptomer på chok og traumer

Vores reaktionsmønstre er selvfølgelig helt individuelle, men som en følge af nervesystemets overbelastning kan chok og traumer komme til udtryk som:

– Koncentrationsbesvær
– Træthed
– Angst og panikanfald
– Depressive symptomer
– Aggressivitet
– Hukommelsesbesvær
– Søvnbesvær og mareridt  

Oplever du en choktilstand eller et traume på egen krop kan det være nødvendigt med støtte og samtaleterapi. Du kan kontakte mig gennem min formular til højre, så tales vi ved. Husk at en indledende samtale med mig er uforpligtende, da det er vigtigt, du både kan fornemme kemi og du føler dig tryg.

Pia 53 år, selvstændig:
Camilla er mit frirum, hvor jeg kan dele mine mest private tanker. Alle dem, jeg ikke tør sige til andre, fordi jeg enten skammer mig eller ikke bryder mig om den side af mig selv, der tænker sådan. Camilla har åbnet op for mange gode indsigter, som jeg nu navigerer efter. Hun er i dag min mentale mentor, som jeg sætter meget stor pris på – og opsøger med jævne mellemrum.